Livemuziek in OLVG, hoe meer hoe beter

Je ligt al een tijd in een ziekenhuisbed en hoort ineens prachtige muziek op de gang. Dan komen er muzikanten je kamer binnen. Wat een aangename afleiding!

 

Muziek doet veel goeds

Een ziekenhuisopname kan zeer ingrijpend zijn. Naast lichamelijk ongemak of pijn, kunnen patiënten onzeker of angstig zijn over een behandeling. Soms voelen mensen zich ook eenzaam. Livemuziek in het ziekenhuis kan steun geven in een kwetsbare periode.

Muziek doorbreekt de klinische sfeer in een ziekenhuis en brengt mensen met elkaar in contact. Van muziek kunnen patiënten genieten, tot rust komen en bij hun gevoel komen. Dit helpt om minder angst, stress en pijn te ervaren tijdens een opname. Bovendien is muziek voor iedereen; het overbrugt culturele verschillen in een taal die iedereen verstaat.

2024: een jaar lang livemuziek aan het OLVG-bed

OLVG gunt al haar patiënten een fijn moment van aandacht. Daarom wil het ziekenhuis in 2024 een jaar lang, iedere maand, livemuziek door ervaren musici aan het bed aanbieden. Er zijn 14 afdelingen met kwetsbare patiënten waar afleiding met muziek meer dan welkom is. Het muziekproject en de optredens zullen worden georganiseerd vanuit de Dienst Geestelijke Verzorging. Dionne Polet-Brussee zet zich in voor dit mooie project. Vanuit haar functie als coördinator muziekactiviteiten bij de Dienst Geestelijke Verzorging organiseert zij al 15 jaar lang concerten voor patiënten in de kapellen van OLVG. Daarnaast is ze dirigent van het door haar opgerichte OLVG-koor, een projectkoor van medewerkers dat regelmatig optreedt bij gelegenheden.

De kleinschalige muziekoptredens in 2024 zullen in samenwerking worden uitgevoerd door speciaal getrainde musici van ten minste vier verschillende partijen: Stichting MuzIC, Conservatorium van Amsterdam, Nederlands Philharmonisch orkest en musicerende ziekenhuismedewerkers van OLVG.

Stichting Vrienden van OLVG zet zich, samen met de Dienst Geestelijke Verzorging, in om € 38.000 te werven voor dit project. Met dit bedrag kan er een jaar lang (ruim 150 uur) livemuziek aan het bed worden georganiseerd. Voor meer dan 2.000 patiënten per jaar, verspreid over 14 afdelingen in OLVG. Help jij mee om dit mogelijk te maken? Elk bedrag is welkom.