VR-bril en Qwiek.up voor minder stress bij bevallingen

Foto van zwangere vrouw met VR-bril

Veel Amsterdammertjes worden in OLVG geboren. Het Anna Paviljoen in OLVG is het grootste bevalcentrum van Nederland, met zo’n 5.000 bevallingen per jaar. Levensbepalende momenten en een nieuwe levensfase voor kersverse ouders, dat is waar het in het Anna Paviljoen om draait.

Om het verblijf van de vele zwangeren en hun naasten in het Anna Paviljoen zo aangenaam mogelijk te maken, is er de wens van collega’s van Verloskunde om meer innovatieve hulpmiddelen in te zetten. Hulpmiddelen die als alternatieve vorm van pijnbestrijding bij bevallingen kunnen worden gebruikt. Het gaat hierbij om een Birth Coach VR-bril en een Qwiek.up projector.

Birth Coach VR-bril

Nederlandse artsen ontwikkelden de innovatieve software voor een virtual reality bril speciaal voor zwangere vrouwen. In aanloop naar of tijdens de bevalling kan de bril een mooie afleider zijn; het verlaagt angst en helpt ontspannen. Verschillende programma’s zoals ‘Je ademhaling als houvast’ en ‘Contact met je lichaam’ zorgen voor focus, ontspanning en het controleren van de ademhaling. Hoewel er al één VR-bril op de afdeling is - en de reacties zo positief zijn - is een tweede bril een grote wens en noodzaak. Daar is een bedrag van 4.000 euro voor nodig.

Qwiek.up projector

Een hele kamer omtoveren tot een bos, besneeuwde bergen of een magische onderwaterwereld? Met de Qwiek.up projector kan dat. Door de kleuren, licht en het geluid ontspannen zwangere vrouwen (en hun naasten) en ervaren ze minder stress. Ook op de nieuwe Family Baby Unit (FBU), waar vrouwen bevallen met een psychiatrische achtergrond, zou de projector een fijne aanwinst zijn. Vaak verblijven vrouwen hier enkele weken. Met de Qwiek.up kan hun verblijf een stukje aangenamer zijn. Voor de projector is 7.000 euro nodig.

Help je mee?

In totaal is er voor beide innovaties 11.000 euro nodig. Daar zetten we ons als Vrienden van OLVG graag voor in. Help je mee? Doneer dan direct via onderstaande button of sponsor de verloskunde hardloopteams tijdens de Dam- tot Dam loop by night.

Sponsor OLVG-hardloopteams Dam-tot Damloop by night

Drie OLVG-hardloopteams staan straks aan de start van de Dam tot Damloop by night op 21 september in Zaandam. De verloskunde teams gaan hardlopen om 11.000 euro in te zamelen voor een VR-bil en een Qwiek.up projector.