Relaxstoelen voor tijdens en na chemotherapie

Oncologiepatiënten zijn na chemotherapie extra vatbaar voor infecties en moeten daarom lang op de verpleegafdeling verblijven. Hun opnametijd varieert van vier tot soms wel zeven weken. Die tijd is nodig zodat hun beenmerg weer kan aansterken. Bij gebrek aan comfortabele stoelen, liggen de patiënten in die periode veel in bed. Dat is niet bevorderlijk voor hun conditie en herstel.

Voorbeeld relaxstoelDaarom zet specialistisch verpleegkundige Oncologie/Hematologie Marrian Goorts-Bode (rechts op de foto) zich samen met stichting Vrienden van OLVG in voor de aanschaf van 4 relaxstoelen voor verpleegafdeling A6 in OLVG, locatie West.

Marrian: ‘Wij krijgen vaak van patiënten terug dat de huidige stoelen oncomfortabel zijn. En ik geef ze groot gelijk. Als je hier weken achter elkaar verblijft, wil je zo veel mogelijk uit het ziekenhuisbed blijven. Nu liggen patiënten dagelijks vaak uren in bed omdat er geen comfortabel alternatief is. Een multifunctionele, verrijdbare stoel die tot relax- en slaapstoel gevormd kan worden is zeer gewenst. Patiënten weer laten bewegen is een belangrijke stap in het herstel. Deze stoel kan daarbij helpen. De relaxstoelen kunnen ook worden gebruikt door mensen die een nacht willen doorbrengen bij hun dierbare’.

Help jij mee om 4 relaxstoelen te realiseren?

11.000
Benodigd bedrag: €11.000 (€2.750 per relaxstoel)

Patiënten aan het woord

Sinds december 2023 zijn patiënten Ad Liefting en Hans van Rijn opgenomen in OLVG. Ze verblijven op een tweepersoonskamer op de hematologieafdeling. Allebei in afwachting tot hun conditie en bloedwaarden goed genoeg zijn voor een stamceltransplantatie in Amsterdam UMC. Vele uren en dagen zaten en zitten ze samen aan tafel.

text-basics

Ad Liefting

Ad LieftingVan de ene op de andere dag staat je wereld, geheel per verrassing, op zijn kop. Na twee bloedonderzoeken was er de uitslag: acute leukemie. En dan begint een ander leven. Een leven van vele weken verblijven in het ziekenhuis. Wij zitten gelukkig samen op deze tweepersoonskamer. Onze kamer is gemeubileerd met een tafel, drie stoelen en een bankje. De stoelen hebben een hard zitvlak en zitten daardoor niet lekker. Dit leidt tot veel verzitten. Van comfort is geen enkele sprake.’

Hans van Rijn

Hans van Rijn'Het bankje dat op onze kamer staat heeft zijn beste tijd gehad. Wat zou het heerlijk zijn als elke kamer een luie stoel zou hebben zodat je uit je bed kunt blijven. Daarnaast is het voor 1 op 1 bezoek ook fijn om gezamenlijk eens een spelletje te doen of TV te kijken met ons. Dat is met de huidige stoelen niet te doen!’